Receptek

 Szilvalekváros rakott tészta

 

hozzávalók 4 főre

  • 250 g szélesmetélt                                         
  • 1-2 ek porcukor
  • 6-7 ek szilvalekvár
  • napraforgó olaj

 elkészítés

  1. A tésztát lobogó, sós vízben főzzük ki, majd hideg vízzel öblítsük át és szűrjük le.
  2. Öntsük át egy tálba a kifőtt tésztát, és forgassuk át kb. 1 ek olajjal, hogy ne maradjon száraz.
  3. Ezután keverjük alaposan össze a szilvalekvárral,

 adjuk hozzá a porcukrot (ha nincs, kristálycukor is jó).

  1. Egy edény aljára kezdjük el rétegezni a tésztát.
  2. Fóliával takarjuk le, és előmelegített sütőben süssük így 10 percig, nagy lángon. Az időleteltével levehetjük a fóliát, és kisebb lángon 5 percig süssük még, hogy megpiruljon  a tetején a tészta.
  3. Elkészítési idő: kb.40 perc

 

                                                Szilvalekváros kelt gombóc
Hozzávalók:
- 2 dl tej, 
- 21 g élesztő, 
- 50 dkg liszt, 
- 5 evőkanál cukor, 
- 15 dkg vaj, 
- 1 tojás, 
- fél kávéskanál só, 
- 1 citrom reszelt héja, 
- szilvalekvár, 
- 50 g darált mák

Elkészítés:
1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, és beletesszük az élesztős tejet és 1 evőkanál cukrot. 
Elkészítjük a tésztát, majd lefedve, meleg helyen 15 percig kelesztjük. 
50 g vajat elkeverünk 1 dl tejjel, és a tojással, sóval, 1 evőkanál cukorral és a citromhéjjal a kelt tésztához adjuk, majd az egészet csomómentesre dagasztjuk. 
Lefedve úgy 30 percig állni hagyjuk. 

A tésztát átgyúrjuk, és 8 részre osztjuk. Mindegyiket ellapítjuk, és 1-1 evőkanál szilvalekvárt teszünk a közepére. Ezután gombócokat formázunk. Kilisztezett sütőlapon 50 fokon 20 percig kelesztjük. 1,5 dl vizet forralunk, és a gombócokat adagonként szitára téve a gőz felett, lefedve, gyenge tűzön 20 percig gőzöljük, majd kizsírozott sütőlapra helyezzük. 
Megkenjük 10 dkg mákkal és cukorral elkevert vajjal. 
Vaníliamártással tálaljuk.

                                                            Derelye

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 2 tojás
  • kb 1,5-2 dl víz
  • szilvalekvár  
  • 4 evőkanál olaj
  • kb. 20 dkg zsemlemorzsa
  • A tálaláshoz:
  • porcukor
  • őrölt fahéj
  •  

Elkészítés:

A tésztához a lisztkupac közepébe kis fészket képezünk kezünkkel, beleütjük a tojásokat, sózzuk, a vizet fokozatosan adagolva kemény, aránylag nehezen gyúrható tésztát készítünk, melyet több percen át simára gyúrunk. Letakarjuk, kb. 15 percig pihentetjük.

Közben a felhevített olajon a zsemlemorzsát folyamatos keveréssel közepes hőfokon pirosra pirítjuk. (Amikor már áthevült a morzsa nem szabad abbahagyni a kevergetést, mert könnyen leég.)

A tésztát kétfelé osztjuk, egyenként késfok vastagságra kinyújtjuk. (Összehajtjuk, a hajtásnál a kezünket végighúzzuk, majd kihajtjuk, így kapunk egy látható felezővonalat.) A tészta fél oldalát kb. 3-4 centinként megtöltjük szilvalekvárral, az üres felét ráhajtjuk, a tésztaközöket ujjbeggyel összenyomkodjuk. Derelyevágóval feldaraboljuk.

Bő, sós, forrásban lévővízben levelenként kifőzzük, pirított zsemlemorzsára szedjük, az edényt óvatosan rázogatjuk, hogy a morzsa mindenhol befedje a tésztát. A morzsába forgatott derelyéket külön tálba szedjük, a másik tésztagombóccal is így járunk el.

Tálalásnál tányérokba adagoljuk a derelyét, fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.