Szilvalekváros rakott tészta
hozzávalók 4 főre
- 250 g szélesmetélt
- 1-2 ek porcukor
- 6-7 ek szilvalekvár
- napraforgó olaj
elkészítés
- A tésztát lobogó, sós vízben főzzük ki, majd hideg vízzel öblítsük át és szűrjük le.
- Öntsük át egy tálba a kifőtt tésztát, és forgassuk át kb. 1 ek olajjal, hogy ne maradjon száraz.
- Ezután keverjük alaposan össze a szilvalekvárral,
adjuk hozzá a porcukrot (ha nincs, kristálycukor is jó).
- Egy edény aljára kezdjük el rétegezni a tésztát.
- Fóliával takarjuk le, és előmelegített sütőben süssük így 10 percig, nagy lángon. Az időleteltével levehetjük a fóliát, és kisebb lángon 5 percig süssük még, hogy megpiruljon a tetején a tészta.
- Elkészítési idő: kb.40 perc
Szilvalekváros kelt gombóc
Hozzávalók:
- 2 dl tej,
- 21 g élesztő,
- 50 dkg liszt,
- 5 evőkanál cukor,
- 15 dkg vaj,
- 1 tojás,
- fél kávéskanál só,
- 1 citrom reszelt héja,
- szilvalekvár,
- 50 g darált mák
Elkészítés:
1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, és beletesszük az élesztős tejet és 1 evőkanál cukrot.
Elkészítjük a tésztát, majd lefedve, meleg helyen 15 percig kelesztjük.
50 g vajat elkeverünk 1 dl tejjel, és a tojással, sóval, 1 evőkanál cukorral és a citromhéjjal a kelt tésztához adjuk, majd az egészet csomómentesre dagasztjuk.
Lefedve úgy 30 percig állni hagyjuk.
A tésztát átgyúrjuk, és 8 részre osztjuk. Mindegyiket ellapítjuk, és 1-1 evőkanál szilvalekvárt teszünk a közepére. Ezután gombócokat formázunk. Kilisztezett sütőlapon 50 fokon 20 percig kelesztjük. 1,5 dl vizet forralunk, és a gombócokat adagonként szitára téve a gőz felett, lefedve, gyenge tűzön 20 percig gőzöljük, majd kizsírozott sütőlapra helyezzük.
Megkenjük 10 dkg mákkal és cukorral elkevert vajjal.
Vaníliamártással tálaljuk.
Derelye
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 2 tojás
- kb 1,5-2 dl víz
- só
- szilvalekvár
- 4 evőkanál olaj
- kb. 20 dkg zsemlemorzsa
- A tálaláshoz:
- porcukor
- őrölt fahéj
Elkészítés:
A tésztához a lisztkupac közepébe kis fészket képezünk kezünkkel, beleütjük a tojásokat, sózzuk, a vizet fokozatosan adagolva kemény, aránylag nehezen gyúrható tésztát készítünk, melyet több percen át simára gyúrunk. Letakarjuk, kb. 15 percig pihentetjük.
Közben a felhevített olajon a zsemlemorzsát folyamatos keveréssel közepes hőfokon pirosra pirítjuk. (Amikor már áthevült a morzsa nem szabad abbahagyni a kevergetést, mert könnyen leég.)
A tésztát kétfelé osztjuk, egyenként késfok vastagságra kinyújtjuk. (Összehajtjuk, a hajtásnál a kezünket végighúzzuk, majd kihajtjuk, így kapunk egy látható felezővonalat.) A tészta fél oldalát kb. 3-4 centinként megtöltjük szilvalekvárral, az üres felét ráhajtjuk, a tésztaközöket ujjbeggyel összenyomkodjuk. Derelyevágóval feldaraboljuk.
Bő, sós, forrásban lévővízben levelenként kifőzzük, pirított zsemlemorzsára szedjük, az edényt óvatosan rázogatjuk, hogy a morzsa mindenhol befedje a tésztát. A morzsába forgatott derelyéket külön tálba szedjük, a másik tésztagombóccal is így járunk el.
Tálalásnál tányérokba adagoljuk a derelyét, fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.